Νέα-Δραστηριότητες

Επιτυχής Διοργάνωση Διεθνούς Θερινού Σχολείου στο Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Θερινό Σχολείο στο πεδίο της Οργανικής Σύνθεσης και Αειφόρου Κατάλυσης «2nd CHAOS Training School». Το Σχολείο πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2019. Συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές, ως διδάσκοντες (6 από το εξωτερικό και 3 από την Ελλάδα), καθώς και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ως διδασκόμενοι (41 από το εξωτερικό και 37 από την Ελλάδα). Οι συμμετέχοντες στο Σχολείο δραστηριοποιούνται ερευνητικά σε 22 χώρες, ενώ τα θέματα που συζητήθηκαν βρίσκονται στην αιχμή της σύγχρονης Οργανικής Χημείας διεθνώς.

Το Θερινό Σχολείο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου COST (European CΟoperation in Science and Technology) με την επωνυμία «C-H Activation in Organic Synthesis – CHAOS». Το CHAOS είναι ένα από τα πλέον επιτυχημένα και πολυμελή διεθνή δίκτυα ερευνητικής συνεργασίας, με συμμετοχή μεγάλου αριθμού ερευνητικών ομάδων από 32 χώρες, κυρίως Ευρωπαϊκές, δραστηριοποιούμενες στα πεδία της Οργανικής Χημείας και Αειφόρου Κατάλυσης. Από την Ελλάδα, στο CHAOS συμμετέχουν οι ερευνητικές ομάδες των Επικ. Καθ. Γεωργίου Χ. Βουγιουκαλάκη (ΕΚΠΑ – Μέλος Διαχειριστικής Επιτροπής), Αναπλ. Καθ. Αλέξανδρου Ζωγράφου (ΑΠΘ – Μέλος Διαχειριστικής Επιτροπής), και Επικ. Καθ. Χριστόφορου Κόκοτου (ΕΚΠΑ – Αναπληρωματικό Μέλος Διαχειριστικής Επιτροπής). Συντονιστής του Θερινού Σχολείου ήταν ο Επικ. Καθ. του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ Γεώργιος Χ. Βουγιουκαλάκης.

Στόχος των δράσεων COST είναι η μείωση του κατακερματισμού των ευρωπαϊκών επενδύσεων για την έρευνα και το άνοιγμα του Ευρωπαϊκού χώρου έρευνας στη διεθνή συνεργασία. Ο ρόλος που διαδραματίζει το COST είναι σημαντικός, καθώς συμπληρώνει τις δράσεις των προγραμμάτων πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί την κινητικότητα των ερευνητών και ενισχύει την επιστημονική αριστεία. Δημιουργήθηκε το 1971 και αποτελεί το μακροβιότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ ερευνητών και επιστημόνων.

Το δίκτυο CHAOS στοχεύει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων, αειφόρων χημικών διεργασιών, καθώς και στη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων, με τελικό σκοπό την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Χρέος της σημερινής γενιάς χημικών, η δραστηριότητα των οποίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έρευνα και καινοτομία, είναι να επιτύχει την τεχνολογική πρόοδο μέσω διεργασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που θα συμβάλλουν στη χρηστή διαχείριση των φυσικών πόρων και παράλληλα θα ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη. Επιδίωξη, δηλαδή, είναι να εξασφαλιστούν οι ανάγκες της σημερινής γενιάς, χωρίς να διακυβεύεται και να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και οι προοπτικές των μελλοντικών γενεών, στερώντας τους τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις δικές τους ανάγκες.

Ιστοσελίδα: https://www.cost-chaos.org/activities/training-schools/2nd-chaos-training-school/

Διοργάνωση εκδήλωσης με τίτλο «Γυναίκες στην Επιστήμη: Διαμορφώνοντας το μέλλον»

Στις 28-04-2018 πραγματοποιήθηκε η διοργάνωση της εκδήλωσης με τίτλο «Γυναίκες στην Επιστήμη: Διαμορφώνοντας το μέλλον». Η ιδέα και υλοποίηση της εκδήλωσης έγινε από δύο δυναμικές γυναίκες στον χώρο, την κ. Ελένη Ευθυμιάδου, Επίκουρο Kαθηγήτρια Ανόργανης Χημείας, του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικό Συνεργάτης του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, η οποία βραβεύτηκε το 2016 με ένα εκ των τριών «Ελληνικών Βραβείων L’Oreal – Unesco” για το επιστημονικό της έργο για την ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων για τοπική και ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων στον τομέα της φαρμακευτικής / Ιατρικής Νανοτεχνολογίας για την καταπολέμιση του καρκίνου και την κ. Ζωή Κούρνια (Ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), όπου εργάζεται πάνω στον σχεδιασμό αντικαρκινικών φαρμάκων και στις υπολογιστικές προσομοιώσεις βιομορίων και η οποία έχει τιμήθεί με το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο “PRACE Ada Lovelace 2016”, το οποίο βραβεύει γυναίκες επιστήμονες που αξιοποιούν τους υπερυπολογιστές στην έρευνά τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκφράζοντας την εμπειρία τους σχετικά με τα στερεότυπα και την εξέλιξη των γυναικών στο χώρο της επιστήμης διακεκριμένες γυναίκες όπως η Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ, Καθηγήτρια Χριστιάνα Μητσοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία και την εξέλιξη της γυναικείας παρουσίας στο χώρο καθώς επίσης ανέλυσε τις δυσκολίες μέχρι και σήμερα. Η κ. Ντόρα Βακιρτζή, Χημικός σε Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας, Πωλήσεων, Μarketing, Εταιρικής Ανάπτυξης και Γενικής Διεύθυνση Βιομηχανιών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δυναμικής, η κ. Δήμητρα Τζέλλη, η οποία είναι  συνεργάτης του ΕΙΕ, έχει βραβευθεί με το βραβειο L’oreal Ελλάδας, έχει 5 παιδιά και παρουσιάζει ενεργή συμμετοχή στα ερευνητικά δρώμενα. Η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Αικατερίνη Αντωνίου, η οποία ανάλυσε την παρούσα κατάσταση τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η κ. Κατερίνα Παπαθωμά, Medical Director της Janssen, αναφέρθηκε στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής Η διευθύνουσα σύμβουλος της Pharmassist Ltd, κ. Ιωάννα Κούκλη αναφέρθηκε στην εμπειρία της και τη δυναμικότητας των γυναικών και την επίτευξη των στόχων τους. Συμαντική ηταν και η παρουσία της Διευθύντριας της β Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών και ΓΓ της ΕΕΧ, κ. Ευγενίας Λαμπή, η οποία περιέγραψε την κατάσταση δίνωντας κίνητρο στις νέες και νέοους να ακολουθήσουυν το ονειρό τους. Η αντρική παρέμβαση και οπτική παρουσιάστηκε από ον Δρ. Βασίλειο Κυλίκογλου Διευθυντή του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και μέλος του Δ.Σ. κ. Βασίλειο Κυλίκογλου

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 100ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΊΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ  1918-2018

Το Τμήμα Χημείας σας προσκαλεί στην εναρκτήρια τελετή για τον εορτασμό της 100ης Επετείου  Ίδρυσης του.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την 29η Μαρτίου 2018,  ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00,  στην Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30)

Το πρόγραμμα θα έχει ως ακολούθως:

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Μελέτιο Αθανάσιο Κ.Δημόπουλο.

Χαιρετισμοί:

  1. Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης
  2. Αναπληρωτής ΥπουργόςΑγροτικής Ανάπτυξης Και Τροφίμων, κ. Ιωάννης Τσιρώνης,
  3. Γενική Γραμματέας  ΓΓΕΤ, κ. Ματρώνα (Πατρίτσια) Κυπριανίδου.
  4. Νεοεκλεγείς Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητής Ιωάννης Εμμανουήλ.

Ομιλίες:

  1. Επικ. Καθηγητής, κ. Αθανάσιος Τσεκούρας

“Η διαχρονική παρουσία της Χημείας στο ΕΚΠΑ”

  1. Προέδρος του Τμήματος Χημείας, Καθηγήτρια Χριστίνα  – Άννα Δ. Μητσοπούλου:

Το Τμήμα Χημείας Σήμερα: Καινοτομία και Επιτεύγματα.”

Jean-Pierre Sauvage: Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΕΚΠΑ

Jean-Pierre Sauvage

Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΕΚΠΑ την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του ΕΚΠΑ.

Διάλεξη την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2018 στις 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Από τη χημική τοπολογία στις μοριακές μηχανές». Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30.

Read More

49η Διεθνής Ολυμπιάδα Χημείας

Άλλη μία μεγάλη επιτυχία προστέθηκε στην ιστορία των ελληνικών ομάδων που συμμετείχαν σε διεθνείς επιστημονικές ολυμπιάδες, καθώς στην 49η ΔΙΕΘΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΗΜΕΙΑΣ  (49η ICHO) που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη, από 6 έως 15 Ιουλίου 2017, η Ελλάδα κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια. Πιο συγκεκριμένα, τα μετάλλια κατέκτησαν ο απόφοιτος μαθητής της Γ΄ Λυκείου Ευστράτιος Τσακαλίδης και ο τελειόφοιτος μαθητής της Β΄ Λυκείου Αλέξανδρος Τερζόπουλος.

Read More

Ευχαριστίες Θερινού Σχολείου ΠΜΣ: “ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ”

Με ευκαιρία της λήξης του θερινού Σχολείου “Υπολογιστικές και Πειραματικές Μέθοδοι Προσδιορισμού Δομής-Ιδιοτήτων Συμπλόκων Ενώσεων και Ανόργανων Υλικών” που διοργανώθηκε από το ΠΜΣ “‘Ανόργανη Χημεία και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία” του Τμήματος μας μεταξύ 19-22 Ιουνίου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλλαν στη επιτυχία του. Τους εισηγητές από τον “ΕΚΕΦΕ” Δημόκριτο, Ερευνητές κκ. Γ. Μήτρικα, Α. Ραπτοπούλου και Β. Ψυχάρη αλλά και τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος μας κκ. Σ. Κοϊνη και Α. Χρυσανθόπουλο. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές (α’ και β΄κύκλου) από το Τμήμα μας αλλά και τον Δημόκριτο και το ΕΜΠ που με την ζωντάνεια τους και τις αδιάκοπες ερωτήσεις τους συνέβαλλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος και μας ωθούν να συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια για την πολύπλευρη εκπαίδευσή τους στην έρευνα.

 

Μεγάλος Αριθμός Υποψηφίων Διδακτόρων και Μεταδιδακτόρων του Τμήματος Χημείας ΕΚΠΑ που έλαβε Υποτροφία από το ΕΛΙΔΕΚ και το ΙΚΥ

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση το Τμήμα Χημείας διαπιστώνει ότι ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων διδακτόρων του και μεταδιδακτόρων του διεκδίκησε με επιτυχία μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες και έλαβε υποτροφίες είτε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) είτε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).  Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους αυτούς, αλλά και σε όσους συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία αλλά δεν κατέστη δυνατόν να χρηματοδοτηθούν στη φάση αυτή, αν και είχαν αξιόλογες επιδόσεις.

Η επιτυχία όλων αυτών των νέων επιστημόνων αποδεικνύει τα υψηλά τους προσόντα αλλά συγχρόνως και το υψηλό επίπεδο έρευνας που διεξάγεται στα Εργαστήρια του Τμήματος Χημείας. Σε περιστάσεις εξαιρετικά δύσκολες από οικονομικής άποψης, το Τμήμα Χημείας συνεχίζει να διεξάγει έρευνα υψηλής ποιότητας και να διατηρεί και να επεκτείνει τις εστίες αριστείας του. Η νεανική ορμητικότητα των υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων σε συνδυασμό με τη γνώση και την εμπειρία των μελών ΔΕΠ είναι βέβαιο ότι μόνο επιτυχίες μπορεί να φέρει στο Τμήμα μας και στο Πανεπιστήμιό μας.

Σε όλους των υποψηφίους διδακτόρες και μεταδιδάκτορες που έλαβαν υποτροφία από το ΕΛΙΔΕΚ και το ΙΚΥ, ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο ερευνητικό τους έργο.

 

ΕΛΙΔΕΚ Υποψήφιοι διδάκτορες
  1. Aalizadeh Reza (Αναλυτική)
  2. Αδαμοπούλου Αργυρώ (Περιβάλλον)
  3. Δαμάλας Δημήτρης (Αναλυτική) 
  4. Ζουγανέλλης Σταύρος (Βιομηχανική)
  5. Νέγκα Αλκμήνη (Βιομηχανική)
  6. Κουκουλάκης Κώστας (Αναλυτική)
  7. Κόλλια Ελένη (Τρόφιμα)
  8. Κούλης Γεώργιος (Τρόφιμα) 
  9. Κυριακίδη Σοφία (Οργανική)
  10. Νίκα Αναστασία (Βιομηχανική)
  11. Παντελιά Άννα (Οργανική)
  12. Παπαδάκη Ευανθία (Οργανική)
  13. Πέππας Αναστάσιος (Ανόργανη)
  14. Τριανταφυλλίδη Ιερασία (Οργανική)
  15. Χριστακόπουλος Παναγιώτης (Βιομηχανική)
  16. Μαρία Θεοδοσίου (Ανόργανη)
  17. Μαρία Τσουκαλά (Ανόργανη)
  18. Γεροκωνσταντής Δημήτριος-Τριαντάφυλλος (Οργανική)

 

ΙΚΥ Υποψήφιοι διδάκτορες
  1.  Βουτυρίτσα Έρρικα (Οργανική)
  2. Μαυρέας Κωστής (Οργανική)
  3. Παντελιά Άννα (Οργανική)
  4. Σκανδάλης Αθανάσιος (Βιομηχανική)
  5. Σταθουράκη Μαλβίνα (Βιομηχανική)
  6. Αντιγόνη Μαργαρίτη (Ανόργανη)
  7. Δεδάκη Χριστίνα (Οργανική)
  8. Κοκκάλα Παρασκευή (Οργανική)
  9. Ψαρρά Αναστασία (Οργανική)
ΙΚΥ Μεταδιδάκτορες
  1. Δασενάκη Μαριλένα (Αναλυτική)
  2. Ζαφειράκη Έρρικα (Περιβάλλον)
  3. Κόκκινος Χρήστος (Αναλυτική)
  4. Κόκοτου Μαρούλα (Οργανική)
  5. Μάρκου Αθηνά (Αναλυτική)
  6. Φερεντίνος Ελευθέριος (Ανόργανη)
  7. Χοινόπουλος Ιωάννης (Βιομηχανική) 

Ημέρες Ανοικτών Πυλών Τμήματος Χημείας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (29 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2017)

Το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 29 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2017 άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων δίνοντάς τους την ευκαιρία να επισκεφθούν χημικά εργαστήρια και να ανακαλύψουν τη μαγεία της Χημείας. Η εκδήλωση αυτή είχε σκοπό να κάνει ευρύτερα γνωστές τις δραστηριότητες του Τμήματος Χημείας και τη σημασία της Χημείας.

Από τον Ιανουάριο του 2017, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του Τμήματος, η Επιτροπή Διαλέξεων και Εκδηλώσεων του Τμήματος ξεκίνησε την οργάνωση της υποδοχής πολλών σχολείων σε μια κοινή ημέρα. Μετά από διανομή της πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος μέσω σχολικών συμβούλων, η επιτροπή άμεσα κατακλύστηκε από πολύ μεγάλο αριθμό αιτημάτων. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων, το Τμήμα Χημείας αφιέρωσε δύο ημέρες (29 Μαρτίου και 6 Απριλίου) και υποδέχθηκε 30 σχολεία από όλη την Αττική και περίπου 1200 μαθήτριες και μαθητές σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

Για κάθε ομάδα σχολείων, η εκδήλωση ξεκινούσε στο μεγάλο αμφιθέατρο του τμήματος, όπου οι επισκέπτες παρακολουθούσαν μια γενική παρουσίαση από τον πρόεδρο του Τμήματος Καθηγητή κ. Γεώργιο Κόκοτο με θέμα τη Χημεία, τους κλάδους της, τις εφαρμογές της και τη σχέση της με την καθημερινή ζωή. Κατόπιν οι μαθητές διακινούνταν σε επιμέρους ομάδες των 25 ατόμων περίπου και επισκέπτονταν τρία από τα εργαστήρια του Τμήματος. Εκεί παρακολουθούσαν ποικιλία χημικών αντιδράσεων και διαδικασιών παρατηρώντας με διαφόρους τρόπους τις συντελούμενες μεταβολές και λάμβαναν επεξηγήσεις των παρατηρούμενων φαινομένων από το προσωπικό.

Για την υποδοχή και ξενάγηση των μαθητών εργάσθηκαν εθελοντικά και με μεγάλο ενθουσιασμό 55 φοιτητές, προπτυχιακοί όλων των ετών και μεταπτυχιακοί. Για τις παρουσιάσεις στα επιμέρους εργαστήρια εργάσθηκαν σχεδόν όλα τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος και ισάριθμο πλήθος μεταπτυχιακών φοιτητών. Το εγχείρημα της ταυτόχρονης επίσκεψης τόσων μαθητών χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένο από όλους τους συμμετέχοντες, δηλ. τους ίδιους τους μαθητές, τους συνοδούς καθηγητές τους, τους φοιτητές που τους ξενάγησαν στους χώρους και το προσωπικό του Τμήματος Χημείας που τους φιλοξένησε.

Η Διοίκηση του Τμήματος Χημείας επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους συνοδούς καθηγητές για το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφτούν το τμήμα, αλλά και όλους τους εθελοντές φοιτητές, τον Επ. Καθηγητή κ. Αθανάσιο Τσεκούρα (που είχε τον γενικό συντονισμό των επισκέψεων), την Επιτροπή Διαλέξεων και Εκδηλώσεων και το προσωπικό του Τμήματος που συμμετείχε με ενθουσιασμό στην εκδήλωση. Τα ενθουσιώδη σχόλια, αλλά και το ενδιαφέρον όλων των συντελεστών, οδήγησαν το Τμήμα Χημείας στη δέσμευση να επαναλάβει παρόμοιες εκδηλώσεις και τα επόμενα χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας
Γεώργιος Κόκοτος
Καθηγητής

Παρουσίαση πυροσβεστικών μέσων και τρόπων πυρόσβεσης στους φοιτητές και το προσωπικό του τμήματος

Tην Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 δύο επιπυραγοί του 4ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών (Αμπελοκήπων, όπου υπάγεται η πανεπιστημιούπολη) του Πυροσβεστικού Σώματος έκαναν παρουσίαση πυροσβεστικών μέσων και τρόπων πυρόσβεσης στους φοιτητές και το προσωπικό του τμήματος στο Αμφιθέατρο Α15 και σε παρακείμενο υπαίθριο χώρο.

Οι παριστάμενοι έλαβαν οδηγίες πώς να ενεργήσουν αν αντιληφθούν πυρκαγιά στα πρώτα στάδια, πώς να αντιμετωπίσουν μια φωτιά με απλά μέσα ή με πυροσβεστήρες, πώς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αναζητήσουν οξυγόνο κοντά στο έδαφος, πώς να καλέσουν την Πυροσβεστική στο 199 και να δώσουν πληροφορίες για την φωτιά και την θέση τους. Έγινε αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών και του τρόπου χειρισμού των συνηθέστερων πυροσβεστήρων, οι οποίοι είναι ξηράς κόνεως και διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που μπορεί ο καθένας να λάβει ώστε να μην γίνει ο ίδιος πρόξενος πυρκαγιάς κυρίως με το να μην αφήνει συσκευές σε λειτουργία χωρίς επιτήρηση.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε αρκετά περιστατικά στα οποία η κατάσταση πήρε κακή τροπή είτε από έλλειψη ψυχραιμίας, είτε από μη λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων, είτε από αποτυχία ή αδυναμία των εμπλεκομένων να ακολουθήσουν τους παραπάνω απλούς κανόνες.

Στη συνέχεια οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να χειρισθούν οι ίδιοι σε ανοιχτό χώρο τους δύο τύπους πυροσβεστήρων σβήνοντας μικρές φωτιές υφασμάτων και πετρελαίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο