Nέα μόρια που μπορούν να αξιοποιηθούν στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών

Έλληνες ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το  Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”, την εταιρεία χημειοπληροφορικής NovaMechanics Ltd και άλλα συνεργαζόμενα ινστιτούτα ανακάλυψαν δύο χημικές ενώσεις (μικρά μόρια) που έχουν διπλή δράση αναστολής των TNF και RANKL,  δύο πρωτεϊνών που είναι κύριοι στόχοι για τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών. Οι ερευνητές επέλεξαν τα δύο αυτά μόρια, αναπτύσσοντας μια νέα προσέγγιση εικονικού βιολογικού ελέγχου των φαρμάκων, ο οποίος μπορεί να επιταχύνει την ανακάλυψη και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση PLOS Computational Biology (Melagraki G, Ntougkos E, Rinotas V, Papaneophytou C, Leonis G, Mavromoustakos T, Kontopidis G, Douni E, Afantitis A, Kollias G.

“Cheminformatics-aided discovery of small-molecule Protein-Protein Interaction (PPI) dual inhibitors of Tumor Necrosis Factor (TNF) and Receptor Activator of NF-κB Ligand (RANKL)”. PLoS Comput Biol. 2017 Apr 20; 13(4):e1005372. doi: 10.1371/journal.pcbi.1005372) και η δημοσίευση έλαβε ευρεία δημοσιότητα σε διεθνή επιστημονικά μέσα ενημέρωσης, όπως στο Eureka Alert, στο Rheumatoid arthritis news και στο Multiple sclerosis news.

Με επιπλέον έρευνα, τα προτεινόμενα μόρια T23 και T8 είναι δυνατόν να βελτιστοποιηθούν περαιτέρω για να αναπτυχθούν βελτιωμένες θεραπείες για μια σειρά φλεγμονωδών, αυτοάνοσων και οστικών παθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος εικονικής σάρωσης  φαρμάκων  που προτείνεται θα μπορούσε να επιτρέψει την ανακάλυψη και άλλων αναστολέων του TNF και θα μπορούσε να τροποποιηθεί για την αναζήτηση νέων πιθανών θεραπειών και σε άλλες ασθένειες.

Πληροφορίες γι’ αυτή τη ερευνητική δραστηριότητα υπάρχει και στο διαδικτυακό χώρο http://www.ekt.gr/el/news/21027