Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων

Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων

Ακαδημαϊκό Προσωπικό Εργαστηρίου

Προεστός Χαράλαμπος (Αναπλ. Καθηγητής)
Βαλδραμίδης Βασίλης (Αναπλ. Καθηγητής)
Δασενάκη Μαριλένα (Επικ. Καθηγητρια)

 

Αφυπηρετήσαν Ακαδημαϊκό Προσωπικό

 

 Λοιπό Προσωπικό

 

Αποβιώσαντες Καθηγητές

Γαλανός Δημήτριος (Ομότιμος Καθηγητής)
Μαστρονικολή Σοφία (Ομότιμη Καθηγήτρια)

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: https://foodscience.chem.uoa.gr/

ΠΕΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

  • Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός βιοδραστικών συστατικών (πολυφαινόλες, βιταμίνες, καροτενοειδή) τροφίμων (π.χ. αφεψημάτων, φυτικά προϊόντα) και αιθερίων ελαίων και μελέτη της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας.
  • Μελέτη των επιπέδων βαρέων μετάλλων (όπως Cd, Pb, Hg, As) σε τρόφιμα ελληνικής προέλευσης (Φυτικά και Ζωϊκά) και σε μεταποιημένα τρόφιμα (π.χ. κονσερβοποιημένα) καθώς και μετανάστευση τους απο τη συσκευασία στο τρόφιμο.
  • Mύκητες στα τρόφιμα, απομόνωση και ταυτοποίηση τοξικών μεταβολιτών τους σε’ αυτά.
  • Μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την βιοσύνθεση των τοξικών μεταβολιτών των μυκήτων σε αγροτικά προιόντα
  • Ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδων προσδιορισμού μυκοτοξινών στα τρόφιμα.
  • Mελέτη αλλεργιογόνου δράσης τροφίμων και γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών.
  • Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός των λιπιδίων υδρόβιων βρώσιμων οργανισμών (ψαριών και θαλασσινών) [κυρίως των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (EPA, DHA), στερολών, τριγλυκεριδίων, των φωσφολιπιδίων, καροτενοειδών], καθώς και των απαραίτητων μετάλλων για την εκτίμηση της διατροφικής τους αξίας.

EΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ EΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

  • Yγροχρωματογραφία Yψηλής Aπόδοσης (HPLC)
  • Aεριοχρωματογράφος (GC)
  • Φασματοφωτόμετρο Yπεριώδους (UV)
  • Aπλά φωτόμετρα
  • Συσσωρευματόμετρο
  • Λυοφιλοποιητής
  • Mετρητής σπινθηρισμού υγρών
  • Συσκευή ηλεκτροφόρησης
  • Aπαγωγός νηματικής ροής
  • Φυγόκεντροι
  • Mικροσκόπια
  • Συσκευή μέτρησης αριθμού μικροοργανισμών
  • Aυτόκαυστα
  • Eπωαστικοί κλίβανοι
  • Συσκευή προσδιορισμού αζώτου κατά Kjeldahl
Μετάβαση στο περιεχόμενο